In een FSC bos leven daadwerkelijk meer dieren

Twijfel jij of het gebruiken van FSC® hout echt verschil maakt?

Je bent niet de enige, bioloog Joeri Zwets heeft samen met het WNF een onderzoeksvoorstel geschreven om juist dit te onderzoeken. Een interessante studie om het verschil tussen FSC® en niet duurzaam beheerde bossen te vergelijken.

Hiervoor heeft hij 400 camera’s geplaatst in de tropische bossen van Gabon en Congo, in FSC en niet FSC gecertificeerde bossen.

Uit zijn analyses van de camerabeelden blijkt dat FSC-certificering een zeer positieve impact heeft op grotere zoogdieren, zoals luipaarden, gorilla’s, chimpansees, bosantilopen en olifanten. In niet-FSC-bossen zie je niet alleen minder grotere zoogdieren, maar ook een oververtegenwoordiging van kleine knaagdieren. Volgens Zwerts laat dit zien dat FSC-maatregelen succesvol zijn in het terugdringen van de jacht in gecertificeerde gebieden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijk blad ‘Nature’.

Publicatie Nature: FSC vs Non FSC

 

‘Als consument hebben we invloed op de ecosystemen aan de andere kant van de wereld. Ons onderzoek kan mensen helpen om de juiste beslissingen te nemen en een positieve impact te maken.’ Aldus Joeri.

 

Een aanrader om deze video met resultaten te bekijken!

Shortdoc: Wetenschappelijk onderzoek toont positieve impact FSC®- op biodiversiteit

 

Beelden via de wildcamera van een luipaard in een FSC-gecertificeerd tropisch bos in Congo.

Beelden via de wildcamera van een luipaard in een FSC-gecertificeerd tropisch bos in Congo. Beeld Joeri Zwerts / Universiteit Utrecht.

Beelden via de wildcamera van een luipaard in een FSC-gecertificeerd tropisch bos in Congo.