Eiken Constructiehout | Aangedroogd

Geschaafde eiken balken als onderdeel van een kapconstructie in een monumentaal pand, kerk, molen, kasteel of oude boerderij. Of gebruikt als stoere houten elementen als verfraaiing van een nieuwbouwwoning.

Onze eiken stammen worden gesorteerd op rechtdradigheid. Waarna de stammen ca. 1-2 jaar gesproeid gedroogd worden. Wellicht heb je dit gezien in Frankrijk? Je ziet stapels stammen liggen met spoei-installaties erboven.

Hierna wordt het gezaagd en ligt het nog minimaal 2-3 jaar op balk aan te drogen. We hebben zelfs partijen staan van 20 jaar en ouder! Wij zeggen altijd: ‘hoe grijzer, hoe beter.’ Het hout verkleurd in verloop van tijd, en hoe langer het de tijd heeft gehad om terug te drogen, des te minder het in huis nog zal werken, scheuren en krimpen. En door het hout te schaven komt de mooie eikenkleur weer tevoorschijn!

Waarom zou je dan géén vers gezaagd hout toepassen binnen? (Vers gezaagd hout wordt, op maat, uit de stam gezaagd). Het hout is nat (vochtpercentages van ca. 50% of meer)! Dit betekent dat het hout binnen fors en (te) snel gaat terugdrogen, wat grote krimp, scheurvorming of soms zelf torderen van een balk tot gevolg kan hebben.

Er liggen diverse maten aangedroogd eiken balken op voorraad. Zelfs balken tot wel 55 x 55 cm, in lengtes tot 11 meter!

Wij zijn fan van de robuuste en stoere uitstraling van dit hout, jullie ook?!

 

Op zoek naar bepaalde afmetingen of wil je het hout graag komen bekijken bij ons op de werf? Bel gerust voor meer info of het maken van een afspraak!