vakbeurs MONUMENT 2022 – 17 t/m 19 mei – Brabanthallen, Den Bosch

Ook dit jaar staan wij met een mooie stand op vakbeurs MONUMENT 2022!

De beurs vindt plaats op di. 17 t/m do. 19 mei 2022 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Via de onderstaande link kan je t/m 16 mei een GRATIS toegangsbewijs ontvangen.

Bezoekersregistratie MONUMENT 2022

Zien wij je daar?! Standnummer D042

 

MONUMENT richt zich specifiek op onderhoud, herbestemming, restauratie en verduurzaming van monumenten. Hier ontmoeten aanbieders van producten en diensten voor de gebouwd erfgoedsector professionals en eigenaren op zoek naar innovatieve producten, kennis en informatie.

MONUMENT vindt plaats gelijktijdig met de vakbeurs RENOVATIE. De vakbeurs RENOVATIE gaat over sneller, efficiënter en omgevingsvriendelijker renoveren. Zij biedt praktische oplossingen voor actuele thema’s binnen de renovatiebranche. Zoals verduurzaming, circulariteit en bouwlogistiek. Maar ook wet- en regelgeving en het tekort aan vaklui.

Bezoekers van MONUMENT hebben ook toegang tot RENOVATIE. De beurzen zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Geslaagd voor de EUTR Bedrijfscheck!

EUTR? Dit is een afkorting voor de Europese Houtverordening (European Union Timber Regulation). Deze Europese verordening verbiedt het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Binnen de EUTR worden allerlei eisen gesteld waar wij als houthandel aan moeten voldoen. De NVWA ziet in Nederland toe op handhaving van de EUTR.

Wat is het doel? Voor elk product waarop de EUTR van toepassing is, dient het risico op illegale kap en -handel verwaarloosbaar te zijn op het moment dat het op de markt wordt gezet.

Kortom: geen handel in illegaal gekapt hout!

De EUTR Bedrijfscheck is een extra check om te kijken of de DDS implementatie correct geïmplementeerd is in de organisatie. Het Stelsel van Zorgvuldigheidseisen én de implementatie ervan is onder de loep genomen door Ingenieursbureau Evan Buytendijk. Steekproefsgewijs zijn dossiers ingezien en beoordeeld.

Het geeft positieve energie dat er een mooi resultaat behaald is!

Enthousiast gaan wij weer aan de slag, want hout is hét meest ecologische materiaal en door juist (duurzaam) hout te gebruiken, redden wij het woud!

 

Wil je hier meer over weten?

https://www.evanbuytendijk.nl/nieuws/2022/succesvolle-eutr-bedrijfscheck-voor-houtex/

 

Al bekend met Pitch Pine?

Al bekend met Pitch Pine? Pitch Pine is één van de eerste Trans-Atlantische houtsoorten in Nederland. Het diende als ballast in de schepen van de West-Indische Compagnie, er kwam zo rond de 17e eeuw mee ‘naar huis’. De ballast was nodig omdat deze schepen geen kiel hadden. Zo werd Pitch Pine, vooral in de havensteden, relatief vaak toegepast!

Pitch Pine is een harsrijke naaldhoutsoort, welke typerend vettig aanvoelt. Het hout heeft een donkere vlamtekening en kleurschakering wat een chique uitstraling geeft.

Beschikbaar in constructiehout van 20 x 20 cm t/m 36 x 36 cm. In sommige maten liggen zelfs lengtes van 11,5 meter lang! De al goed aangedroogde balken kunnen goed in huis toegepast worden. Gaaf voor een unieke kapconstructie, waarbij het hout onbehandeld het mooist tot zijn recht komt.

Bijpassend is er ook duims hout (27 mm dik) beschikbaar. Zo kan er dus een mooie combinatie gemaakt worden van een balkconstructie met dakbeschot, wandbekleding of vloerdelen!

Vragen over Pitch Pine of zou je het graag eens op de werf komen bekijken? Neem gerust contact met ons op!

Trees for All: Boomdonatie in Vietnam

Hoe gaat het met onze bomen in Vietnam? Onderstaand wordt het proces uitgelegd, van zaailing tot boom.

Voordat de bomen geplant worden, worden ze eerst opgekweekt in lokale kwekerijen.

🌱  Stap 1: De zaden worden door dorpelingen lokaal verzameld en gaan vervolgens naar drie kwekerijen in Centraal-Vietnam.

🌱  Stap 2: In de kwekerij krijgen de zaailingen water en voedingsstoffen toegediend. Ook worden er bamboedaken opgehangen om schaduw te creëren en worden de zaailingen door de projectmedewerkers regelmatig gecontroleerd op ziekten en plagen.

🌱  Stap 3: Na 8-12 maanden hebben de zaailingen voldoende kracht om geplant te worden en zonder verzorging zich verder te ontwikkelen.

 

 

De biodiversiteit neemt toe!
De bomen die we gaan planten verbeteren de arme bodem en houden het water beter vast. Ook bieden ze een toevluchtsoord aan de dieren en planten die voorkomen aan de kust. Zo komen straks verschillende soorten vogels, vleermuizen en insecten op de bloemen en zaden van de aangeplante bomen af.

 

Wanneer de boompjes groot genoeg zijn, worden ze geplant in het kustgebied van Centraal-Vietnam. Zodra dit gebeurd zullen we dit ook met jullie delen!

Ook een boom doneren? Klik hier!

Bewijs van boomdonatie
80 bomen gedoneerd aan Trees for All

Huis Nolet | Oregon Pine No. 2 clear and better, plaathout

Door Burgy Bouwbedrijf zijn unieke stamdelen Oregon Pine (kwaliteit No. 2 clear and better) verwerkt in Huis Nolet, te Schiedam! De stamdelen, ca. 110 cm breed en super fijnjarig, zijn nu verwerkt tot een lambisering! Vakwerk door BURGY Bouwbedrijf!

Oregon Pine, plaathout Houthandel

 

BURGY Bouwbedrijf:

Trees for All: Green Friday!

Ook dit jaar steunen wij Trees for All. Daarom gaan wij vandaag op groen, het is Green Friday!

Het doel? Gezamenlijk 50.000 bomen planten in duurzame bosprojecten. Zo zetten we ons samen in voor een groene en gezonde aarde . En zo geven wij juist vandaag iets terug aan de aarde 💚.

Want juist in onze branche kennen wij als geen ander het belang van een gezond bos voor een gezonde toekomst!

Ga jij ook Op Groen?!

 

Trees for All
Duurzaam

Reisverslag Ivoorkust: Controles zagerij en bosconcessies

Onze collega Remco Poot is samen met onafhankelijk Ingenieursbureau Evan Buytendijk afgelopen week in Ivoorkust geweest om bij de zagerij en in de bosconcessies controles uit te voeren op het gebied van verantwoorde kap. Deze controles doen wij graag zelf, zodat wij met eigen ogen kunnen zien wat er met het bos gebeurd en op welke wijze hier gekapt, gecontroleerd en opnieuw aangeplant wordt. Om daadwerkelijk achter ons product (de import van o.a. Bilinga en Azobé) te kunnen staan.

Bijgevoegd een kort verslag van deze reis, veel leesplezier!

Reisverslag Ivoorkust – Remco Poot – 2021

houtpartij.nl – online aanbod van partijen hout

Houtpartij.nl, een nieuw en enthousiast onderdeel van Houthandel Houtex!

Houtpartij.nl bied online diverse partijen hout aan. De aangeboden partijen zijn bijvoorbeeld overgebleven na zaagwerkzaamheden, het zijn afwijkende maatvoeringen of restanten. Het is hout buiten de focus van de reguliere verkoop van Houthandel Houtex. Daarom wordt het hout scherp geprijsd aangeboden. Juist in deze tijd interessant!

Mocht je dus op zoek zijn naar een prijstechnisch interessant artikel én/of wil je graag snel aan de slag met je hout? Ben je op zoek naar een aantal houten planken om in/om huis te verwerken? Neem gerust eens een kijkje op onze site: houtpartij.nl!

Wellicht zit er iets passends voor je bij! Het aanbod varieert constant. Onze collega Barend helpt je graag en natuurlijk ben je ook altijd welkom om bij ons het e.e.a. te komen bekijken.

App of bel gerust naar: 06-42068102 of bel naar 0182-615933 en vraag naar Barend!

Houthandel Houtex bestaat dit jaar 75 JAAR!

Wij bestaan dit jaar 75 JAAR! Op 25 april 1946 is Houthandel Houtex opgericht door Huibertus Poot, samen met zijn zoon Dick Poot. Allereerst gericht op de meubelindustrie met o.a. (pools) eiken en beuken en door de jaren heen gegroeid.

Gegroeid in houtsoorten, in houtvoorraad en in oppervlakte. Gegroeid in service, door het aanbieden van veel bewerkingsmogelijkheden in onze machinale en de mogelijkheid om hout te drogen. Gegroeid met nieuwe onderdelen zoals Houtexclusief en houtpartij.nl.

Onze ‘Opi’ had 75 jaar geleden waarschijnlijk niet gedacht dat anno 2021 ‘zijn’ loods nog steeds gevuld zou zijn met hout. Met daarbij een flink team aan werknemers, een gewaardeerde klantenkring en wereldwijde contacten. Dit maakt ons dankbaar en ook wel een beetje trots!

In 75 jaar is er veel veranderd, maar er is ook veel hetzelfde gebleven. De passie voor ‘ons’ mooie, natuurlijke, veelzijdige en duurzame product ‘hout’ blijft!

Bedankt voor het vertrouwen dat jullie de afgelopen jaren in ons gehad hebben. Wij staan gesteld en kijken gezamenlijk vooruit, op naar een mooie ‘houten’ toekomst!