Nieuw! Hout ‘Borstelen’

Borstelen? Het borstelen van hout geeft een fantastisch beeld. De tekening en structuur van het hout komt helemaal tot leven. Hoe werkt het? Eerst wordt het hout glad geschaafd, hierna borstelt het ‘borstelblok’ het voorjaarshout (wat zacht is) weg, waardoor je dieptewerking krijgt t.o.v. het najaarshout.

 

Mooi voor vloer-, wand- en plafondafwerking of een goed alternatief voor fijnbezaagde geveldelen. Want door hout te borstelen voorkom je raising grain (bladdervorming van naaldhout) én de hechting van je verf is beter t.o.v. glad geschaafd hout.

 

Welke houtsoorten kan je o.a. borstelen?

Voor het interieur: Eiken, Grenen, Yellow Pine

Voor de gevel: Eiken, Lariks, Red Cedar, Thermisch Ayous, Yellow Cedar

 

Komende tijd gaan wij aan de slag met het testen op allerlei houtsoorten. Allereest hebben wij al wel een proef gedaan op Lariks en Thermisch Ayous, zie onderstaand!

 

Interesse in het borstelen van hout? Neem gerust contact met ons op!

 

Eiken Constructiehout | Aangedroogd

Geschaafde eiken balken als onderdeel van een kapconstructie in een monumentaal pand, kerk, molen, kasteel of oude boerderij. Of gebruikt als stoere houten elementen als verfraaiing van een nieuwbouwwoning.

Onze eiken stammen worden gesorteerd op rechtdradigheid. Waarna de stammen ca. 1-2 jaar gesproeid gedroogd worden. Wellicht heb je dit gezien in Frankrijk? Je ziet stapels stammen liggen met spoei-installaties erboven.

Hierna wordt het gezaagd en ligt het nog minimaal 2-3 jaar op balk aan te drogen. We hebben zelfs partijen staan van 20 jaar en ouder! Wij zeggen altijd: ‘hoe grijzer, hoe beter.’ Het hout verkleurd in verloop van tijd, en hoe langer het de tijd heeft gehad om terug te drogen, des te minder het in huis nog zal werken, scheuren en krimpen. En door het hout te schaven komt de mooie eikenkleur weer tevoorschijn!

Waarom zou je dan géén vers gezaagd hout toepassen binnen? (Vers gezaagd hout wordt, op maat, uit de stam gezaagd). Het hout is nat (vochtpercentages van ca. 50% of meer)! Dit betekent dat het hout binnen fors en (te) snel gaat terugdrogen, wat grote krimp, scheurvorming of soms zelf torderen van een balk tot gevolg kan hebben.

Er liggen diverse maten aangedroogd eiken balken op voorraad. Zelfs balken tot wel 55 x 55 cm, in lengtes tot 11 meter!

Wij zijn fan van de robuuste en stoere uitstraling van dit hout, jullie ook?!

 

Op zoek naar bepaalde afmetingen of wil je het hout graag komen bekijken bij ons op de werf? Bel gerust voor meer info of het maken van een afspraak!

 

 

 

Industrieel eiken: gelamineerd en gevingerlast

Waarom iets wegdoen wat nog goed is?

Kort eikenhout is lastig te verwerken, terwijl ook dit materiaal uit een mooie eikenboom komt. Zonde om niets mee te doen, toch?

Daarom zijn wij met de zagerij een nieuwe productlijn gestart. Een gaaf industrieel product; het eiken wordt gevingerlast en evt. verlijmd. En nu is het ineens heel goed geschikt voor mooie eiken kozijnen. En de latten zijn gemakkelijk (voorgeschaafd en lange lengtes) te verwerken tot plafond- of gevelbekleding.

Ook enthousiast geworden of  heb je vragen? Bel of mail gerust!

 

eiken gelamineerd en gevingerlast kozijnhout

eiken gevingerlast gevelbekledingeiken gevingerlast plafond

 

Al bekend met Iroko?

Iroko is een veelzijdige houtsoort! Het kan gebruikt worden voor o.a. gevels, kozijnen, plafonds, trappen, kolommen etc.!

Iroko is strak te verven, kijk maar naar de het stadhuis van Gouda, waar de luiken van Iroko gemaakt zijn. Wat Iroko zo sprekend maakt zijn de onderlinge kleurschakeringen in mooie warme geelbruine kleurtinten. Het heeft iets weg van teakhout!

Allerlei maten zijn uit voorraad beschikbaar, o.a. voorgeschaafd kozijnhout van zelfs 105 x 205 mm, blok gevingerlast hout of massief plaathout. Daarnaast is er ook veel quartier (kwartiers) gezaagd hout beschikbaar zelfs tot 310 mm breed! Voor mooie strakke gevels of boeidelen.

Quartier gezaagd? Dat wil zeggen dat de jaarringen staand zijn. Dit geeft stabiele planken welke niet snel zullen kromtrekken. Ook geeft dit een mooie rustige streeptekening op de brede zijde (i.p.v. een vlamtekening).

Duurzaamheidklasse 1-2 (min. 20 jaar). Natuurlijk ook in FSC®100% beschikbaar!

Wij zijn fan van Iroko, jij ook?Minder bekende houtsoorten | Lesser Known Timber Species

‘De meeste mensen zijn bekend met houtsoorten zoals Teak, Azobé en Mahonie, waardoor de vraag naar deze soorten erg hoog is. Maar er is een onbenutte en duurzame kans die ligt bij het gebruik van minder bekende houtsoorten. Als we de druk op de bekende, commerciële houtsoorten verlagen door het gebruik hiervan deels aan te vullen – of geheel te vervangen – met minder bekende houtsoorten geven we boseigenaren de kans om meer volume te verhandelen, maar ook om een diverse productportfolio op te bouwen. Dit kunnen we doen zonder compromissen te sluiten op het gebied van duurzaam bosbeheer.”

Meer lezen?

Tropisch hout en LKTS

Bron: FSC® Nederland

Houtex Houtwijzer Gevelbekleding

NIEUW! De Houtex Houtwijzer Gevelbekleding is af! De gids neemt je mee in de keuze voor een geschikte houtsoort voor aan de gevel, een mooi model en evt. verfbehandeling i.s.m. Remmers B.V.. Daarnaast zijn natuurlijk ook de verwerkingsvoorschriften van Centrum Hout opgenomen.

Bijpassend is de Houtbox gemaakt, waarin alle houtsoorten en modellen als voorbeeld opgenomen zijn. Natuurlijk kan er eventueel nog meer, andere houtsoorten, thermisch hout, andere maatvoeringen en modellen. Maar als basisdocument geeft de Houtex Houtwijzer duidelijke handvatten voor het verkrijgen van een mooie houten gevel.

Kortom: ‘Personaliseer uw gevel, mét hout!’

Volg de link naar onze digitale brochure; Houtex Houtwijzer Gevelbekleding

Bij vragen bel of mail ons gerust!Houtbox Gevelbekleding

vakbeurs MONUMENT 2022 – 17 t/m 19 mei – Brabanthallen, Den Bosch

Ook dit jaar staan wij met een mooie stand op vakbeurs MONUMENT 2022!

De beurs vindt plaats op di. 17 t/m do. 19 mei 2022 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Via de onderstaande link kan je t/m 16 mei een GRATIS toegangsbewijs ontvangen.

Bezoekersregistratie MONUMENT 2022

Zien wij je daar?! Standnummer D042

 

MONUMENT richt zich specifiek op onderhoud, herbestemming, restauratie en verduurzaming van monumenten. Hier ontmoeten aanbieders van producten en diensten voor de gebouwd erfgoedsector professionals en eigenaren op zoek naar innovatieve producten, kennis en informatie.

MONUMENT vindt plaats gelijktijdig met de vakbeurs RENOVATIE. De vakbeurs RENOVATIE gaat over sneller, efficiënter en omgevingsvriendelijker renoveren. Zij biedt praktische oplossingen voor actuele thema’s binnen de renovatiebranche. Zoals verduurzaming, circulariteit en bouwlogistiek. Maar ook wet- en regelgeving en het tekort aan vaklui.

Bezoekers van MONUMENT hebben ook toegang tot RENOVATIE. De beurzen zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Geslaagd voor de EUTR Bedrijfscheck!

EUTR? Dit is een afkorting voor de Europese Houtverordening (European Union Timber Regulation). Deze Europese verordening verbiedt het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Binnen de EUTR worden allerlei eisen gesteld waar wij als houthandel aan moeten voldoen. De NVWA ziet in Nederland toe op handhaving van de EUTR.

Wat is het doel? Voor elk product waarop de EUTR van toepassing is, dient het risico op illegale kap en -handel verwaarloosbaar te zijn op het moment dat het op de markt wordt gezet.

Kortom: geen handel in illegaal gekapt hout!

De EUTR Bedrijfscheck is een extra check om te kijken of de DDS implementatie correct geïmplementeerd is in de organisatie. Het Stelsel van Zorgvuldigheidseisen én de implementatie ervan is onder de loep genomen door Ingenieursbureau Evan Buytendijk. Steekproefsgewijs zijn dossiers ingezien en beoordeeld.

Het geeft positieve energie dat er een mooi resultaat behaald is!

Enthousiast gaan wij weer aan de slag, want hout is hét meest ecologische materiaal en door juist (duurzaam) hout te gebruiken, redden wij het woud!

 

Wil je hier meer over weten?

https://www.evanbuytendijk.nl/nieuws/2022/succesvolle-eutr-bedrijfscheck-voor-houtex/

 

Al bekend met Pitch Pine?

Al bekend met Pitch Pine? Pitch Pine is één van de eerste Trans-Atlantische houtsoorten in Nederland. Het diende als ballast in de schepen van de West-Indische Compagnie, er kwam zo rond de 17e eeuw mee ‘naar huis’. De ballast was nodig omdat deze schepen geen kiel hadden. Zo werd Pitch Pine, vooral in de havensteden, relatief vaak toegepast!

Pitch Pine is een harsrijke naaldhoutsoort, welke typerend vettig aanvoelt. Het hout heeft een donkere vlamtekening en kleurschakering wat een chique uitstraling geeft.

Beschikbaar in constructiehout van 20 x 20 cm t/m 36 x 36 cm. In sommige maten liggen zelfs lengtes van 11,5 meter lang! De al goed aangedroogde balken kunnen goed in huis toegepast worden. Gaaf voor een unieke kapconstructie, waarbij het hout onbehandeld het mooist tot zijn recht komt.

Bijpassend is er ook duims hout (27 mm dik) beschikbaar. Zo kan er dus een mooie combinatie gemaakt worden van een balkconstructie met dakbeschot, wandbekleding of vloerdelen!

Vragen over Pitch Pine of zou je het graag eens op de werf komen bekijken? Neem gerust contact met ons op!

Trees for All: Boomdonatie in Vietnam

Hoe gaat het met onze bomen in Vietnam? Onderstaand wordt het proces uitgelegd, van zaailing tot boom.

Voordat de bomen geplant worden, worden ze eerst opgekweekt in lokale kwekerijen.

🌱  Stap 1: De zaden worden door dorpelingen lokaal verzameld en gaan vervolgens naar drie kwekerijen in Centraal-Vietnam.

🌱  Stap 2: In de kwekerij krijgen de zaailingen water en voedingsstoffen toegediend. Ook worden er bamboedaken opgehangen om schaduw te creëren en worden de zaailingen door de projectmedewerkers regelmatig gecontroleerd op ziekten en plagen.

🌱  Stap 3: Na 8-12 maanden hebben de zaailingen voldoende kracht om geplant te worden en zonder verzorging zich verder te ontwikkelen.

 

 

De biodiversiteit neemt toe!
De bomen die we gaan planten verbeteren de arme bodem en houden het water beter vast. Ook bieden ze een toevluchtsoord aan de dieren en planten die voorkomen aan de kust. Zo komen straks verschillende soorten vogels, vleermuizen en insecten op de bloemen en zaden van de aangeplante bomen af.

 

Wanneer de boompjes groot genoeg zijn, worden ze geplant in het kustgebied van Centraal-Vietnam. Zodra dit gebeurd zullen we dit ook met jullie delen!

Ook een boom doneren? Klik hier!

Bewijs van boomdonatie
80 bomen gedoneerd aan Trees for All